čtvrtek 7. května 2009

Teorie o prvotním hříchu
Ve škole se momentálně zabýváme prvotním hříchem a jeho pojetím v západní a východní církvi. A přijde mi to leckdy úsměvné, jak moc do hloubky se dá rozebírat něco co se vlastně ani možná nikdy nestalo. A jakožto ,, nevěřící ´´ mám na to svůj názor a to ten, že Bůh chtěl být šéfem světa a proto sám navedl Adama a Evu k hříchu.

A teď zpět k pojetí prvotnímu hříchu.
Západ: Prvotní hřích = dědičný hřích, už při sexuálním aktu plození se na nás přenáší hříšnost a hříšnost = smrtelnost. Smrtelnost je odplata za hříchy Adama a Evy.
Východ: Hříchem máme znemožněnou cestu ke zbožštění ( Theosis = účast na boží přirozenosti) , ale příchodem Ježíše Krista, je člověk znovu očištěn a znovu může dojít ke zbožštění. Což pro východní církev znamená, že přijde – li další Ježíš možná se opět stanem nesmrtelnými, jak tomu zamýšlel kdysi Bůh, než jsme ho zklamali.
Laura: Bůh stvořil člověka podle obrazu a podobenství svého vlastního a tudíž musel vědět, že člověk je tvor zvědavý a jestliže mu řekne nesmíš okusit plody ze stromu poznání, musí mu být jasné, že je ochutná. To je jak u dědí nedělej a udělá. Had v podobě ďábla, je ve své podstatě také výtvor boží. A tak tedy podle mého názoru jen Bůh čekal, než jablko ochutnají, aby je mohl potrestat smrtelností, seslat je na zem a říct si, to jsem nad nimi vyzrál.
Toto je můj názor na prvotní hřích, který bohužel nemohu na přednášce prezentovat, protože by u otce Gorazda neměl velký úspěch a já bych přece jen ráda dostudovala.

2 komentáře:

  1. Ondra: Bůh je zfetovanej narcistní a pedofilní úchylák :-)

    OdpovědětVymazat
  2. ne, bůh je flakáč s hipísackýma kadeřema, kterej ovládal spoustu triků, ale nedokázal to zúročit v šoubyznysu :))

    OdpovědětVymazat